BRYGADA

SOJUSZ BRYGADA

• Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Gry

Ogłoszenie

Jeśli jesteś nowym użytkownikiem to wiedz że, aby przeglądać forum muszę zmienić Ci rangę... 9802360 pozdrawiam Fred_i

#1 2009-02-12 22:31:50

Fred_i

Administrator

9802360

PRÓBY KSIĘŻYCOWE (MOONMAKING)

# Co to takiego?
Próby księżycowe (moonmaking) polegają na umówionym wcześniej ataku, który ma na celu utworzenie pola zniszczeń na tyle dużego, aby mógł powstać księżyc.

# Z kim mogę się tak umówić?
Próbę księżycową możesz przeprowadzić z każdym graczem. Najczęściej jednak próby takie występują między członkami jednego sojuszu. Na niektórych uniwersach są też gracze (czasem całe sojusze), którzy wyspecjalizowali się w przeprowadzaniu takich prób.

# Kto musi stracić flotę?
Nie ma tutaj ustalonej reguły, tak więc to gracze ustalają między sobą przebieg próby. W najczęstszym przypadku jeden z graczy atakuje planetę drugiego, na której obrona jest na tyle silna, aby pokonać flotę agresora.
Innym wariantem jest walka flot agresora i obrońcy, generująca duże pole zniszczeń.

# Kto zbiera szczątki po flocie?
Szczątki mogą zostać zebrane przez dowolnego gracza (także niebędącego atakującym ani obrońcą) pod warunkiem, że w ostateczności trafią one do właściciela zniszczonej floty, z której powstały lub do osoby od niego słabszej punktowo.
W przypadku zebrania i odesłania złomu przez innego gracza, słabszego punktowo niż właściciel zniszczonej floty konieczne jest wysłanie zgłoszenia pożyczki recyklerów:
Generator maili, Wysyłanie zgłoszeń.
Jeśli straty poniósł każdy z graczy (agresor i obrońca) wówczas każdy z nich może zachować proporcjonalną do strat część złomu (zebrać złom i odesłać go do odpowiedniego gracza (z późniejszym zgłoszeniem pożyczki recyklerów) może nadal każdy z graczy)

# Chcemy zrobić sobie nawzajem próby na taki sam procent. Czy każdy z nas musi lecieć recyklerami za swoją flotą, czy też możemy zebrać szczątki po flocie przeciwnika?
W przypadku, gdy próby odbywają się na taki sam procent (floty są identyczne) i odstęp pomiędzy nimi nie przekracza 24h można zebrać szczątki po flocie przeciwnika zamiast swojej.

# Czy mogę wysłać do gracza A surowce na zbudowanie floty, którą mnie zaatakuje? Czy mogę w takim przypadku zebrać złom po jego flocie?
Możesz wysłać surowce do gracza A tyko wtedy, gdy ma on mniej punktów od Ciebie, ale wtedy to on musi zebrać szczątki po flocie.

# Czy próbę księżycową trzeba zgłaszać GO?
Nie, prób księżycowych nie trzeba zgłaszać do GO. Trzeba natomiast zgłosić pożyczkę recyklerów (od gracza słabszego dla gracza silniejszego) jeśli taka pożyczka miała miejsce.

# Jak zwiększyć szanse na powstanie księżyca w czasie próby?
Szanse można zwiększyć tylko i wyłącznie zwiększając liczbę statków, które ulegną zniszczeniu (do liczby potrzebnej na uzyskanie 20%).
Szansa na powstanie księżyca nie zależy od rodzaju niszczonych statków ani żadnych zachowań takich jak np. wylogowanie się przed próbą czy wystąpienie z sojuszu.
Większą szansę daje mniejsza liczba prób na duży procent niż dużo prób na mały (np. jedna próba 20% to większa szansa niż 2x10%)

# Jakie statki są najlepsze do próby księżycowej?
Pod względem kosztów najlepsze są lekkie myśliwce, jednak wymagają silniejszej obrony na ich zniszczenie. Z tego powodu w próbach księżycowych często biorą też udział transportery i sondy szpiegowskie.

Zabiłem świnię, a tam w środku co? Bebechy Made in China
Nienawidzę wegetarian bo zjadają jedzenie mojemu jedzeniu

Stopka forum

RSS